31 март 2007

Чай във фабриката


В района на кръстовището между "Дондуков" и "Раковски" се води интересна война.

Новобогаташи и предприемачи, преодолели остатъците от съвест сред държавните и общинските служители, събарят къща след къща. Изглежда, обаче, се оформя група за противодействие.

От известно време районът е популярен сред софийските бохеми, според които тук е останало най-много от духа на стара София. Фронта държат поне дузина антиквариати, някои от най-добрите ресторанти в града - L'Etranger, "Отвъд алеята зад шкафа", "Доктор Фауст", куп баничарници, редакцията на Highflights и бордното списание на България Ер, добре построената бизнес-сграда на ъгъла на "Бачо Киро" и "Екзарх Йосиф", едно бюро за дизайн в стара, английски тип постройка на "Будапеща" и "Екзарх Йосиф" и още поредица приятни начинания, които обитават реставрирани къщи.

Едно от последните попълнения е чайната на ул. "Бенковски"11. Чай във фабриката, който е добре да бъде изпит с шоколадови курабийки или бананов сладкиш, върху плюшено кресло, докато няколко неформални типа забиват ненатрапчива клубна музика.

Мястото е от ново поколение, след като преминаха епохите на пиано-баровете, суши-закусвалните и шоколадовите къщи. Не е евтино, но затова пък превръща в събитие изпиването на чаша от няколкото десетки вида чай - от Yogi до мурсалски.

И, най-важното, е още едно рамо в неравната битка на бохемите с предприемачите за стара София.