10 март 2006

Long Live The Sprouteaters


Едно от новите идеологически течения в кулинарията от последните десетина години са ядачите на кълнове, известни в англоговорящия свят като Sprouteaters. Може да се каже, че те са точно обратното на британските Beefeaters.

За разлика от прочулите се с поглъщането на големи порции телешко пазители на кралските тъмница и трезор, тези са опозиционно настроени, и често - вегетарианци. Освен това не са недостъпен клуб, а отворено общество, към което всеки избира сам дали да се присъедини, или не.

Човек е напълно свободен да реши доколко да се интегрира в движението, като крайностите варират между спорадично изяждане на салата с кълнове в близкия ресторант, до опити да се построят градините на Семирамида в отоплено домашно мазе.

Sprouteaters са се научили да използват над 80 вида прорастнали растения: от по-баналните пшеница, грах, боб, тиквени и слънчогледови семки и леща, до ряпа, броколи, лук, нахут, синап и дори лапад. Някои ядачи се опитват да отглеждат всичките наведнъж в домашни условия.

В повечето случаи това означава дузини бурканчета, кутии, тави и кофи. Но по-пристрастените си купуват специални пластмасови скринове. В тях човек може да отглежда наведнъж двайсетина вида растения, и издърпвайки стъпаловидно чекмеджетата да изпада в нирвана в невероятна енергийна градина от покълващ живот.

Една от причините движението на Sprouteaters непрекъснато да се разраства са забележителните хранителни качества на кълновете. Епитомия на природната жажда за съществуване, те съдържат до 35% протеини, поразително количество витамини, калций, магнезий, желязо, фосфор, аминокиселини и други.

Освен че са нещо като природни таблетки с полезни за човешкия организъм вещества, всеки от тях е и една малка вкусова бомба. В незабележителния си обем и нежна текстура, кълновете концентрират аромата на едно цяло растение.

Хората, които не са познавачи, не правят голяма разлика между различните видове - най-вече поради липсата на опит, защото то е все едно да объркаш горчицата с качамак.

Освен по вкус, кълновете се различават и по ред други признаци. Докато слънчогледовите семки, например, прорастват буквално за няколко часа, на лука са му необходими между 10 и 15 дни. На външен вид разликите са не по-малки - ако лещата, боба или пшеницата пускат бледи жълто-зелени листенца върху белезникаво месесто стъбълце, лукът е във вид на тънки влакна, а израстъците на ряпата са розово-пурпурни. Sprouteaters я определят като най-красивата сред отглежданите от тях култури.

В България човек може да се превърне в запалянко без особени усилия, тъй като многообразието от семена, ядки и бобове по пазарите спокойно може да бъде превърнато в малка домашна оранжерия. По магазините, обаче, изборът е доста беден, а в ресторантите кълновете се използват все още сравнително малко.

Лидер в тенденцията е най-популярният вегетариански ресторант в София - The Vegi Home, където човек може да ги пробва в доста комбинации - в сандвичи, салати, съчетани с млечни сосове, сирена и орехи, или като освежаваща гарнитура към други храни.

Една от салатите, които могат да се приготвят лесно в домашни условия, е с кълнове от люцерна. Една порция - 400 гр., се приготвя от половин краставица, нарязана на кубчета, един настърган морков, половин маруля, няколко листа джоджен и около 50 гр. покълнала люцерна. Подправките към нея са лимон, сол и зехтин, и по възможност - шепа кедрови ядки, които уплътняват вкуса.

Друг добър избор е сандвичът от пълнозърнест черен хляб със сушени и пресни домати, пресен босилек, рукола и рокфор. В него кълновете също са от люцерна.

Според диетолозите кълновете съдържат всички вещества, необходими на човешкия организъм. В този смисъл склонните да очакват планетарна катастрофа могат да открият в движението на Sprouteaters спасението на човечеството - ако не друго, въз основа на развитата от тях хранителна традиция нашият биологичен вид като нищо може да оцелее под земята десетина години. Това е времето, през което семената на повечето култури все още са в състояние да покълват. Всичко, което им трябва, са топлина, тъмнина и малко влага.